Позната како „суперхрана на Андите“, маката е популарна меѓу домородците на Перу. Мака е мал коренаст зеленчук и се одгледува во сурови клими и на високи надморски височини, типично 3.500 метри или повеќе надморска височина. Може да се користат и листовите и коренот на растението, иако маката првенствено се бере за корен. Откако ќе се соберат, коренот се чисти, се сече, дехидрира и се меле во ситен прав. Додека придобивките од растението сè уште се истражуваат, тоа се користи многу години за подобрување на плодноста, анемијата, сексуалната дисфункција и хормонската нерамнотежа.
Суровата мака во прав може да се користи како состојка за смути, сокови, нутриционистички барови и печива. Како додаток во исхраната и повеќе...
Мака во прав со 100 проценти органски квалитет. Маката има висока содржина на калиум и железо, а исто така содржи многу незаситени масни киселини и многу есенцијални амино киселини.
Растението познато како женшен од Перу се смета за суперхрана на Андите и се засадува таму околу 2000 години и се користи како прехранбено и лековито растение.
Мака во прав има малку сладок вкус. Ова го прави особено добар во смути или во каша.